Luonnonmukainen hoitaminen on vaikuttava tekijä navetan luomisessa

Tapaa tilallinen: Douwe Maat

Kestävä näkökulma

Maidontuottaja Douwe Maat teki selkeitä ratkaisuja, kun maatilan hoito siirtyi vanhemmilta hänelle. Ei vain uuden navetan suunnittelun ja rakentamisen osalta, mutta myös hallinnoinnin osalta.”Maatilamme oli jo melko laaja, se sisälsi 84,5 hehtaaria maata. Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtyminen oli meille pieni askel ja se sopii hyvin meidän tapaamme viljellä perhetilaa alati muuttuvassa maailmassa.”

Boer in beeld: Douwe Maat

Maitokarja siirrettiin pysyvästi kylän toiseen päähän. Paikkaan, jossa oli aikaisemmin pidetty nuorta karjaa, rakennettiin uusi navetta maitokarjalle ja nuorelle karjalle. Hänen vanhempansa asuvat edelleen vanhassa maatalossa. Navetta vastaa Alankomaiden kestävää karjanhoitoa koskevaa standardia ja täyttää luonnonmukaisen karjan hoitoa koskevat määräykset täysin. ”Kestävän karjanhoidon standardi on verotukseen liittyvä ohjelma. Luonnonmukaisen sertifioinnin ehdot ovat vielä vaativampia ja vaikuttavat sen seurauksena koko tilanhoitoon.” Navetan suunnittelu perustui käsitteille pitkäikäinen ja kestävä.

Navetta on hyvin suunniteltu. ”Viimeisen muutaman vuoden aikana olen pohtinut sitä ja hionut ajatuksiani täydellisiksi”. Navetta on rakennettu 2+0+3-asettelulla ja keskellä oleva ruokintakuja jakaa sen kahteen osaan. Sillä on kaksi tilavaa olkipohjaista karsinaa poikiville ja sairaille eläimille, sonnikarsina, erottelualue ja 153 lehmäkarsinaa. Navetan kolmirivinen osa on linjassa lypsyhuoneen kanssa ja sitä voidaan käyttää myös odotusalueena. Lypsykoneen sijaan asennettiin 2x14-rinnakkainen lypsyhuone.”Luonnonmukaisen viljelyn ansiosta lehmämme ulkoilevat huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin. Lypsy kestää korkeintaan puolitoista tuntia, jonka jälkeen eläimet kävelevät takaisin ulos sonnikarsinan ohi.

Stalinrichting Melkveehouder Douwe Maat Luxwoude

Vesipeti on melkein tuhoutumaton

Oikeanlaisen karsinamaton valinta oli helppoa, koska tilallisella oli kokemusta vesipedeistä vanhassa navetassa. Karsinavarusteiden käytön helppous on tärkeää sekä lehmille että tilalliselle, sanoo Douwe Maat. Vesipeti ei ole vain mukava karsinapeti eläimelle, mutta se myös kestää vuosia, kuten kokemuksesta tiedämme. Se on melkein tuhoutumaton.”

Vanhassa navetassa oli vielä R-karsinat, mutta vapaasti riippuva karsina (Profit-malli) asennettiin uuteen tarkoituksella. Ei pylväitä esteinä karsinan petien välissä, ja optimaalinen vedenliike seurailee lehmän muotoja. Joka päivä käytetään vain yksi säkillinen jauhettua olkea pahna-alustana lypsylehmien 153 makuupaikassa.”Olemme myös tyytyväisiä muotoiltuihin niskatukiin.” Douwe osoittaa lehmää, joka on juuri nousemassa ylös. ”Lehmällä on runsaasti tilaa nousta ylös ilman, että se koskee niskatukeen. Lisäksi se tekee karsinarivistä vakaamman. Itsestäänselvyys, sanoisin.”


Waterbedden bij melkveehouder Douwe Maat


Päivittäistä mukavuutta suhteellisen vähäisellä investoinnilla

Douwe kokee Highline-ruokinta-aidan helppokäyttöisyyden joka päivä. ”Jos haluan siirtää lehmät navetan toiseen päähän, lukitsen ensin tämän osan ruokinta-aidan. Tällä tavoin lehmillä ei ole pääsyä ruokinta-aidalle. Erittäin käytännöllistä, koska minun ei tarvitse siirtää niitä ruokinta-aidalta pois. Voin myös erottaa lehmiä turvallisesti hoitoa varten, jos tarpeen.” Helpon käytön lisäksi hän mainitsee myös lukitusmekanismin vankan rakenteen. ”Ruokinta-aita on tietysti kalliimpi kuin ruokintaletku. Ottaen huomioon sen, että sijoitimme ruokinta-aitaan vähemmän kuin 1 % kokonaisinvestoinneistamme, ja sen, mitä saamme päivittäin vastineeksi, valintaa ei ollut vaikea tehdä.

Bedieningsgemak van het Highline voerhek

Karjasuoja tarvitsee vielä hieman hienosäätöä ennen kuin siirrytään kehittämään maatilan pihaa. Välinevaraston ja laakasiilojen rakentaminen on myös valmisteilla. Tulevaisuudessa pohditaan myös tilan energianhankintaa. Uutta lypsyhuonetta ei ole liitetty kaasujohtoihin. Esijäähdytintä, tyhjiöpumpun taajuudensäätöä ja LED-valaistusta käytetään energiansäästössä. Lämmöntalteenottojärjestelmä ja aurinkokattila tuottavat lämmintä vettä. Jos voimme tuottaa myös oman sähkömme aurinkopaneeleilla tai tuuliturbiinilla, teemme merkittäviä harppauksia kohti kestävää kehitystä.”